Instapbad antislip, opstap & instap

Een functioneel instapbad dient aan enkele criteria te voldoen om er voor te zorgen dat je kan baden in alle comfort en veiligheid. De twee belangrijkste kenmerken zijn een goede antislip en lage instap of opstap.

Antislip bij een instapbad of inloopdouche

Nog meer dan bij een standaardbad is een goede antislipvloer belangrijk bij een instapbad. Zeker als er ook nog eens een inloopdouche aanwezig is.

Bij de aankoop van je instapbad is het niet de bedoeling om direct met antislipmatten of antislipstickers te werken tenzij deze meegeleverd zijn door de leverancier of installateur en perfect passen bij je instapbad. De antislip moet in het bad zelf aanwezig zijn. De belangrijkste plaatsen voor je veiligheid waar de antisliplaag dient aanwezig te zijn is aan de instap en waar je het gewicht verplaatst om te gaan zitten of liggen. Meestal is dit ongeveer in het midden van het bad. Het beste is natuurlijk dat de volledige badvloer uitgerust is met een antisliplaag. Soms gebruikt men nuanceverschillen in de vloer of een speciale coatinglaag.

TIP: Zorg voor voldoende antislip rondom het instapbad. Hier kunnen antislipstickers, antislipmatten of antisliptegels geplaatst worden.

Lage instap of opstap bij een instapbad: de instaphoogte

De hoogte die dient overbrugt te worden om in het instapbad te stappen is van cruciaal belang voor je comfort en veiligheid. Als je weet dat een standaard traptrede tussen de 18 en 22 cm is en dat deze treden voor oudere mensen moeilijk te nemen zijn, dan is het logisch dat de instap voor je bad best gelijk of lager is dan deze 18 cm. Optimaal is een opstap of instap van 15 cm of lager. Naast de hoogte is het ook belangrijk om voldoende steun te vinden bij het instappen of uitstappen. Dit kan door stevige handgrepen maar ook door een brede badrand waar je eventueel steun kan zoeken. Heb je een instapbad op het oog waar de instaphoogte boven de 15 cm is, kijk je best of er extra steun voorzien is.

Links of rechts instappen

Wist je dat bij verschillende modellen van instapbaden het mogelijk is om te kiezen of je rechts of links instapt in het bad? Deze keuze waar de deuropening zich bevindt, is bijzonder handig als je instapbad in een hoek geplaatst wordt of als er andere meubels dicht bij het bad staan. Bijvoorbeeld:

  • Verlaging van het plafond (onder een dak, schuine kant, .. )
  • Eén kan is belemmerd door een lavabo, toilet of ander meubilair
  • Eén kant van de instap is te dichtbij of achter de deuropening

Ben je sowieso zeker dat instappen langs één bepaalde kant niet mogelijk is, vermeld je dit best in jouw offerteaanvraag. Vraag ook na of er verschillende modellen beschikbaar zijn of dat het om een instapbad gaat dat 2 mogelijke instapkanten heeft. Bij deze laatste is de kans groot dat je de afgesloten deur zal zien in de afwerking.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Instapbad / instapdouche nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte