Instapbad hoofdsteun & badkussens

Baden zal al vlug een klein uurtje in beslag nemen. Je wil dan niet met je nek of hoofd op de harde badrand liggen. Sommige baden hebben daarom een ingebouwde hoofdsteun.

Waarom een hoofdsteun of hoofdkussen gebruiken?

Een goede houding in bad is belangrijk om comfortabel van het bad te kunnen genieten maar nog belangrijker is een goede houding om achteraf geen spierpijn of stijfheid in de nek te ondervinden. Het instapbad is perfect gevormd en zo ontworpen dat je lichaam goed ondersteunt wordt tot aan de nek. Het hoofd daarentegen komt boven de badrand uit en wordt niet ondersteunt. De oplossing hiervoor is een badkussen. Dat is een hoofdsteun of hoofdkussen dat het hoofd zonder inspanning laat rusten. Als je instapbad zo ontworpen is dat het hoofd reeds perfect ondersteunt wordt dan zorgt een hoofdkussen er voor dat je geen last hebt van de harde badrand.

Hoe gebruik je een badkussen?

Dit lijkt zo van vanzelfsprekend maar toch... vele mensen gebruiken het badkussen verkeerd. Een badkussen plaats je in je nek en niet onder je hoofd. Dit is nodig om het hoofd volledig te ondersteunen. Het kussen moet ook voldoende groot zijn om de volledige nek te ondersteunen van de bovenrug tot net onder je oren.
TIP: een goed badkussen ondersteunt ook een deeltje van de bovenrug.

Welke soorten badkussens bestaan er?

Eerst en vooral kan je de badkussens opdelen volgens de manier dat je ze monteert op het bad:

  • met zuignappen
  • tegengewicht
  • monteerbaar op de badrand
  • los van het bad, je knelt het kussen tussen je hoofd en het bad

Op zich speelt het geen rol welke montagemethode je kiest. Zorg er alleen voor dat het badkussen stevig op haar plaats blijft tijdens het baden. Je kan dit testen door het kussen met de hand links en rechts te duwen.

TIP: koop het badkussen dat leverbaar is bij je instapbad. Deze zijn speciaal ontworpen met het instapbad en garanderen optimale steun.

Even belangrijk bij je keuze voor een hoofdsteun is het kussen zelf. Een goede hoofdsteun voldoet aan onderstaande criteria:

  • biedt voldoende steun ook als je het hoofd draait
  • blijft zacht, ook na 30 minuten baden
  • is eenvoudig in onderhoud ( wasbaar op 40° of reinigbaar met een antibacterieel product )

Uit welk materiaal bestaat een goed badkussen?

Er zijn veel materialen geschikt om je comfortabel te laten baden met een hoofdsteun of hoofdkussen maar allen moeten ze soepel zijn en zacht aanvoelen. Het materiaal moet ook geschikt zijn om lange tijd (1 uur) het gewicht van je hoofd te dragen zonder in te zakken. Het meest voorkomende materiaal dat gebruikt wordt is rubber en een vulling van stevige foam. Voor hoofdkussens zal eerder geopteerd worden voor zachtere foams.

Er zijn ook losse hoofdkussens te koop die lucht als vulling gebruiken. Let bij deze kussens goed op de afwerking van de naden en de soepelheid van de kunststof.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Instapbad / instapdouche nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte